Nasza kuchnia w maksymalny sposób wykorzystuje nasze możliwości i krótko mówiąc nie idziemy
na skróty. Nie bazujemy na półproduktach czy gotowcach. Wyroby, takie jak pasztety, rolady, mięsa pieczone, galarety, przeróżne wypieki i dania mączne oraz duuuuużo innych przeróżności robimy sami bazując na produktach regionalnych ☺
Na dobry początek dnia, na lepsze trawienie, na smutki albo dla towarzystwa :) Każdy powód jest dobry, żeby wypić przy śniadaniu filiżankę aromatycznych ziół. I to nie byle jakich,
a rosnących w Marczowie - w otulinie Parku Krajobrazowego Doliny Bobru. To piękny, pełen nieskalanej ludzką ręką zieleni teren, przez który przepływa wartka rzeka Bóbr. Na czystym terenie zioła rosną tak, jak chciała tego matka natura.
W naturalnym rytmie, z czystym powietrzem, spijając najczystszą wodę i łapiąc ciepłe promienie dolnośląskiego słońca.
Rodzinna firma z dwudziestoletnią tradycją, uprawia
i selekcjonuje zioła, z których powstają najlepsze herbaty ziołowe, pełne wyrazistego smaku i pięknego, charakterystycznego aromatu.
Dyniowy Zakątek to miejsce, które powstało z miłości do Dyni.
To gospodarstwo rodzinne (już trzypokoleniowe!) znajduje się
w dolnośląskiej wsi Olszany, a jego początki sięgają 1945 roku. Dzięki pasji i zaangażowaniu Gospodarzy - Asi i Michała oraz ich umiejętnej kompozycji dyni z wieloma innymi składnikami, smakosze mają w czym wybierać.
Szeroki asortyment Dyniowego Zakątku to m.in.: olej z pestek dyni, pasztety, pasty, hummusy, dżemy, konfitury, musy, chutneye, ketchup, masło i wiele innych pyszności - również domowe wypieki dyniowe. Wszystkie składniki dodawane do specjałów dyniowych są najwyższej jakości i większość z nich pochodzi z gospodarstwa.
Gwarancją niepowtarzalnego oraz naturalnego smaku wszystkich potraw, jakie podajemy naszym Gościom są zioła, jakimi
je przyprawiamy. Muszą być świeże i hodowane naturalnie...
więc hodujemy je sami! ☺
Wypoczywając na Naszym urokliwym tarasie można się natknąć na kępy tymianku, rozmarynu, mięty czy bazylii.
Uwaga: Pozwalamy skubać zioła :)
Sery Łomnickie sprowadzamy bezpośrednio z certyfikowanego ekologicznego gospodarstwa „Kozia Łąka”. Gospodarstwo należy do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Od kilku lat, rok rocznie umieszczane jest w prestiżowym zestawieniu polskiej edycji Przewodnika Gault&Millau. W 2010 r. ser Kozi Łomnicki został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa oraz opatrzony znakiem Karkonoskiej Marki Lokalnej
i umieszczony na Liście Produktów Tradycyjnych Województwa Dolnośląskiego. Wszystkie produkty powstają w 100% zgodnie
z naturą - nie są stosowane nawozy sztuczne i pestycydy.
Bogactwo serów kozich doskonale gra z u nas z winem ☺
Jakość i tradycja. Tego serom Spółdzielni Mleczarskiej KaMos nie można odmówić. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przyznało spóldzielni za nie dwa wyróżnienia - wpisało produkt na Listę Produktów Tradycyjnych oraz doceniło przyznając znak Poznaj Dobrą Żywność. Ponadto otrzymały one również prestiżowy certyfikat Jakość Tradycja. Oznacza to, że sery produkowane są w niezmienionej recepturze od ponad 50 lat. Każdy z serów wytwarzany jest i pielęgnowany ręcznie tradycyjną metodą przez wykwalifikowanych serowarów, którzy nie tylko w swoją pracę wkładają swoje umiejętności i doświadczenie, lecz także i serce. Dzięki temu na nasz stół trafia polski i regionalny produkt najwyższej jakości.
Gospodarstwo Kozłonoga to w pełni wybiegowe, certyfikowane, ekologiczne gospodarstwo kozie. Na terenie gospodarstwa działa zagrodowa serowarnia z podziemna dojrzewalnią serów oraz piekarnia opalana drewnem. W 2020 roku Gospodarstwo zajęło III miejsce w konkursie na najlepsze gospodarstwo na Dolnym Śląsku oraz inwestycja serowarni i podziemnej dojrzewalni otrzymała wyróżnienie wśród Inwestycji ARiMR w Polsce i na forum Unii Europejskiej.
Prowadzone przez Mariusza Purgała Gospodarstwo Ekologiczne „Malinowa Zagroda”, założone zostało w 1982 roku w otulinie Borów Dolnośląskich, w okolicy Wikocina i Wysokiej.
W gospodarstwie oprócz ekologicznej hodowli krów, kóz i owiec w celu produkcji serów z ich mleka, uprawia i przetwarza się także naturalnymi, tradycyjnymi metodami maliny, porzeczki, orzechy włoskie oraz wiele warzyw i zbóż. Jest też sad ze starymi jabłoniami, gruszami i śliwami, w którym tak jak w innych uprawach, nie używa się nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin.
Dom na Wzgórzu to niewielka, rodzinna serowarnia zagrodowa zlokalizowana w Grudnie, koło Bolkowa. Sery produkowane są
z mleka krowiego, koziego i owczego. Serowarnia specjalizuje się przede wszystkim w serach pleśniowych, świeżych i dojrzewających. Jest to to wyjątkowe miejsce, gdzie tradycja spotyka się z pasją. Serowarzy tej manufaktury stosują ekologiczne i rzemieślnicze praktyki, które gwarantują najwyższą jakość produktów. Wykorzystują tylko najlepsze, nieodwirowane mleko od własnych zwierząt, co sprawia, że ich sery mają niepowtarzalny smak i aromat.
Serowarnia zajmuje się przerobem mleka koziego i owczego wychodząc naprzeciw oczekiwaniom osób, które posiadają różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe, a nabiały: kozi i owczy posiadają te walory. Od początku istnienia na rynku gospodarze wychodzą z założenia, że dobry surowiec i sposób produkcji ma ogromne znaczenie dla jakości produktów. Mimo tego, iż własnego mleka nie mają w dużych ilościach, to pozyskują je
z małych gospodarstw, w których pracują również całe rodziny,
a zwierzęta żyją w dobrych warunkach.
Próbowaliście już naszych ciasteczek owsianych, domowej granoli czy tradycyjnej owsianki podowanych podczas śniadania? Te pyszności powstają przy użyciu płatków owsianych z młyna w Jordanowie Śląskim.
MŁYN USŁUGOWY Zenon Feszczuk -to mały, rodzinny, stuletni młyn obecnie prowadzony przez Pana Zenona, młynarza w czwartym pokoleniu, którego pradziadek przed II Wojną prowadził młyn pod Trembowlą.
Młyn w Jordanowie Śląskim zbudowany został przez Alfreda Schölicha na przełomie XIX i XX wieku.Od początku swego istnienia pracuje nieustannie z wykorzystaniem oryginalnych trier graniastych używanych do odsiewania otrąb od mąki. Wciąż bez zarzutu pracują przedwojenne mlewniki do rozdrabniania ziarna i odsiewacze do oddzielania otrąb.
W naszej kuchni na dobre rozgościła się prawdziwa mąka
z wyjątkowego rzemieślniczego Młyna Skokowa. Zjecie u nas pyszne pierogi, naleśniki, ciasta i różne wypieki, makarony
i kluski oraz wszystko co mączne ☺
Młyn Skokowa jest rodzinnym przedsiębiorstwem prowadzonym z pasją z pokolenia na pokolenie przez jedną rodzinę od 1955 roku. Mąki białe i razowe z pszenicy i żyta czy orkiszu są mąkami niestandaryzowanymi, inaczej niż ma to miejsce w młynach przemysłowych – bez żadnych polepszaczy, konserwantów
i dodatków chemicznych. Zboże pozyskiwane jest od okolicznych, małopowierzchniowych, sprawdzonych rolników.
Chleb jest podstawą każdego śniadania. My stawiamy na naturlane i smaczne wypieki. Każdego ranka dostajemy świeżo upieczone pieczywo z lokalnej i rodzinnej piekarni, którą niestrudzenie od 1983 roku prowadzi Rodzina Ciepielów.
Co najważniejsze, Pan Halutek ( tak pieszczotliwie zwraca się do Pana Andrzeja żona Halina i stąd właśnie wzięła się nazwa piekarni) do pieczywa nie dodaje żadnych spulchniaczy, konserwantów czy zagęstników. Pieczywo powstaje przy użyciu mąk pszennych i żytnich pochodzących z polskich młynów. Oprócz produkcji podstawowej jak chleb zwykły, bułki śniadaniowe, bułki zwykłe, piekarnia Halutek specjalizuje się w wypieku chleba wyłącznie na ukwaszonej mące żytniej, której proces ukwaszania przebiega przez kilkanaście godzin i wymaga stałego nadzoru piekarza przez 7 dni w tygodniu.
Miód jest jedynym produktem spożywczym, który się nie psuje, ale pamiętajmy, że można miód zepsuć (poprzez rozwadnianie, podgrzewanie, docukrzanie itp.). My chcemy mieć pewność, że miód jaki Państwu podajemy jest naturalny i najwyższej jakości, dlatego nawiązaliśmy współpracę z Patrykiem Waloszczykiem - gospodarzem lokalnej pasieki w Dziwiszowie – „Pasieka Doliny Bobru – Miody z Karkonoszy i Gór Izerskich”.
Pasieki Wędrowne Doliny Bobru oferują miody odmianowe
z terenu Kotliny Jeleniogórskiej i pogórza karkonoskiego.
BIOslavic Garden to zlokalizowany u stóp Góry Ślęży sad czereśniowy prowadzony przez miłośników przyrody Karolinę i Arka.
Pyszny, esencjonalny i jedyny w swoim rodzaju. Bomba witaminowa i energetyczna. Zawiera dużo antyoksydanyów, potasu, jodu i całą gamę witamin. Idealny na gorące letnie dni i ciepłe wieczory, na długie piesze wycieczki i smaczne śniadania. A u nas znajdziecie go w innej odsłonie - idealnej na chłody jesienne i zmowe. W wersji na gorąco z pomarańczą, goździkami, anyżem, kardamonem i miodem.
Regiony górskie od zawsze skupiały wielorakie rośliny, niespotykane na innym terenie. Wśród szeregu ziół szczególnie poszukiwany był w Górach Izerskich i Karkonoszach szafran, czyli popularny krokus, barwiący na żółto. Szafran to najdroższy dodatek kulinarny o charakterystycznym miodowo-gorzkim smaku. Wystarczy kilka nitek, by odmienić całą potrawę.
Szafran izerski z Górzyńca towarzyszy w naszym gotowaniu niemal od początku istnienia Willi Odkrywców.
„Został on wpisany na listę produktów tradycyjnych, jako pierwszy na Dolnym Śląsku napój o zawartości alkoholu powyżej 18 proc. Powstał na bazie staniszowskiej receptury sprzed 200 lat” tak opowiada o tym trunku Tomasz Łuszpiński, twórca obecnego składu Likieru Karkonoskiego. Likier posiada właściwości lecznicze: poprawia krążenie, przemianę materii i trawienie. Aromat ziołowy, smak słodki pochodzący od owoców leśnych oraz posmak gorzkawy pochodzący z wyciągów ziołowych. Likier został opatrzony znakiem Karkonoskiej Marki Lokalnej.
Produkty Vitberry powstały dzięki pasji do natury. Owoce, które są wykorzystywane do produkcji syropów owocowych pochodzą głównie z własnych upraw. Przetwory wyróżnia prosty skład - tworzone są tylko z dwóch składników.
Pasja zarówno do ogrodnictwa jak i rolnictwa narodziła się już we wczesnych latach młodzieńczych. Adrian – twórca i pomysłodawca przetwórni – miłość do owoców i warzyw ma we krwi. To właśnie on zapoczątkował plantacje malin, od czego wszystko się zaczęło.
Polska co prawda nie ma bogatych tradycji winiarskich, jednak hasło "Polak potrafi" w odniesieniu do uprawy winorośli
i produkcji wina sprawdza się w 100%. Niewielkie pod względem areału winnice produkują wina niebanalne, potrafiące pozytywnie zaskoczyć zarówno koneserów, jak i osoby pijące wino sporadycznie. W Hotelu Willa Odkrywców proponujemy wina ze sprawdzonych winnic.
Każdego dnia mamy dla Państwa coś do odkrycia...
Przez ostatnie dwieście lat Bielawa kojarzona była głównie
z przemysłem włókienniczym. Obecnie jest to miasto wielu talentów, zorientowane na różnorodny przemysł, czerpiące
z tradycji i atrakcji regionu. W nurcie tych zmian, od jesieni 2017 r. w halach produkcyjnych dawnego Bieltexu swoje miejsce znalazł Browar Rzemieślniczy SOWIE. To wtedy w Browarze uwarzona została pierwsza warka Sowie Pils.
Urzekające piękno Gór Sowich stanowi wyzwanie i motywację
do pracy. Nasze piwo musi być równie doskonałe jak otaczająca przyroda, równie oszołamiające i naturalne. To powód, dla którego kładziemy nacisk na piwne klasyki, produkty dolnej fermentacji, lagery, pilznery, piwa marcowe czy pszeniczne.
Browar w Lwówku Śląskim ma ponad 100-letnią tradycję.
Jego losy na przestrzeni czasu były zawiłe, jednak w 2009 roku, kiedy Browar Lwówek Śląski został kupiony przez spółkę Browar Ciechan los się do niego uśmiechnął. Przeprowadzono gruntowne prace remontowe oraz zmodernizowano i zakupiono nowe urządzenia browarnicze. W maju 2010 browar wznowił produkcję piwa - tylko naturalnymi sposobami! - dzięki czemu produkuje jedne ze wspanialszych piw lokalnych. Smak piw z Browaru Lwówek doceniony został podczas wielu browarniczych konkursów.